Cumhuriyet Halk Partisi Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın parti ofisinde yaptığı basın açıklamasında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Mudanya Sahil Bandı projesini bilimden uzak olarak gerçekleştirdiğini bitmek bilmeyen tadilat ve inşaatların olduğunu, sorunların çözülemediğini iddia ederek "Bizler istiyoruz ki , BBŞ Belediyesi Mudanya sahiline bilimsel kalıcı bir çözüm bulsun. Bulamıyorsa geri almamak kaydıyla Mudanya belediyesine devretsin. Yanlış uygulamalarından vazgeçsin, bu milletin vergilerinden oluşan kamu bütçesine daha fazla zarar vermesin."
CHP Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın basın mensuplarına yaptığı açıklamasında şunları kaydetti;
Bursa’nın denizle buluşma noktalarından biri olan Mudanya sahilleri, bu yılda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin inşaat alanı oldu.
Bundan 7 yıl önce, 2015 yılında temeli atılan, 4 yılda tamamlanan ve açılışının yapıldığı gün Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 14 milyon TL den fazla harcandığı duyurulan Mudanya Sahil Projesi, Bursa’nın milyonlarını yutmaya devam ediyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan “ Sahil Düzenleme Projesi” nedeniyle Mudanya’ lılar, 4 yazı sahilsiz geçirdi. 2018 yılı sonunda tamamlanarak büyük bir reklamla açılışı yapılan Mudanya sahilinin yer kaplamaları 4 ay bile dayanmadı, yenilenmek zorunda kaldı.
Sahil düzenleme inşaatı bu kadar uzun sürmüş olması esnafımızı da, Mudanya da yaşayan vatandaşlarımızı da, nefes almak için Mudanya’mıza gelenleri de canından bezdirdi.
Bugün geldiğimiz noktada Büyükşehir’in “hizmet yaptık” diye duyurduğu projesi, her yıl çöküyor. Bursa’nın parası sulara gömülüyor.
Çünkü Sahil projesi, ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, Mudanya Belediyesi ve özellikle Mudanya halkı ile tartışılmadı. Projelendirmeye esas olacak meteorolojik, fiziki ve yaşamsal değerlere bakılmadı. Hizmete açılışından sonraki süreçte ise, her yıl yenileme, tamirat, ağaçlandırma adı altında yine sahil bandı halkımızın kullanımına kapatıldı.
İlk esen sert rüzgarlarda, oturma guruplarının gölgelikleri uçtu. Kısa bir süre içerisinde, yürüyüş yollarındaki kaplamalar genleşmeden dolayı deforme oldu, kabardı, yer yer kırılmalar oluştu.
“Paslanmaz” denilen metal korkuluklar ile oturma guruplarının metal ayakları bir yıl tamamlanmadan paslandı.
Parapenlerle kaplanan yüzeyler su tahliyeleri yapamadığından, her yağmurda gölcükler oluştu ve yürünemez hale geldi. Sonradan yapılan tahliye delikleri ise, imalatta bozulmalara neden oldu.
Yürüyüş alanlarında ki zemin kaplamalar iyi sıkıştırılamadığından dolayı çökmeler meydana geldi. Tamirat için her yıl farklı malzemeler kullanılmış olmasından dolayı, yüzey alanlarda kod farkları oluştu ve yürüyüş konforu düştü.
Bu ve buna benzer sebeplerle, proje ve proje sonrası uygulamalar, artık sorgulanır hale gelmiştir.
Her yıl gerçekleşen yenileme tadilat ve tamiratlarla, kamu, zarara uğratılmış, uğratılmaya da devam ediliyor. Halkın ödediği vergiler çar çur edilirken, diğer taraftan birilerinin kar elde etmesi sağlanıyor..
İklim koşullarına uygun malzeme kullanılmamış. Yapımı gerçekleşenler, kısa sürede , şartnamede ki ömrünü tamamlamadan kullanılmaz hale gelmiştir.
Anlaşılıyor ki, harcamalar hizmete dönüştürülmeden önce, yeterince araştırma yapılmadan projenin uygulamasına geçilmiştir. Yapım aşamasında ise, denetim standartlarına uygun sıkı bir denetim uygulanmadığı da ortadadır.
Geçen yıl sahilde ki yürüyüş alanları tekrar bozulunca, BBŞ Belediyesi bu malzemeden vazgeçip, yerine ahşap desenli yüzey sertleştiriciyle parlatılmış beton malzemeleri kullanmak için çalışmalar başlattı. Ahşap görünümlü betonun malzemenin yağışlardaki kayganlığı, deniz suyuyla etkinleşme durumu, gün ışığında ki yansımaları düşünmeden yeni bir uygulama gerçekleştirdi. Bütün bu yap boz işlemleri, bilimsellikten uzak sorunlar adeta deneme yanılma yolu ile çözülüyor.
Bu yazda Mudanya sahil şeridinin manzarası her yıl olduğu gibi, paslanmaz korkuluk direk ve parmaklıkları ile denizden gelen dalgaların sular altında bıraktığı oturaklar, kuruyan onca palmiye ağaçları ile mücadele edilmektedir.
Mudanya’ lılar bilir. Yenileme yapılmadan önceki sahil bandında denizden gelen dalgaların hızını kesmek için kayalar bulunmaktaydı. Sökülen o kayaların yerine betondan setler yapıldı. Esen sert rüzgar nedeniyle beton setlere çarpan su dalgaları yükselip, esnafların işyerlerine kadar ulaşırken, sahilde yürümekte olan vatandaşlar da, nasibini almaktadır. Esnaflarımızın iş yerlerinin hemen önünde, sahil şeridi boyunca yapılan bisiklet yolunu kullanmak zorunda kalan hemşerilerimiz de, bu anlamda plansızlığın esiri olmuştur.
Mudanya halkı böylesine plansız, kötü ve günübirlik çözüm hizmetini asla hak etmiyor.
Bizler istiyoruz ki , BBŞ Belediyesi Mudanya sahiline bilimsel kalıcı bir çözüm bulsun. Bulamıyorsa geri almamak kaydıyla Mudanya belediyesine devretsin. Yanlış uygulamalarından vazgeçsin, bu milletin vergilerinden oluşan kamu bütçesine daha fazla zarar vermesin.
Ömer AYDIN
CHP Mudanya İlçe Başkanı