BÜLENT ERDEN - SİYASETÇİ

Mudanya Mutfağı

Colors: Orange Color

Nesilden nesile aktarılan kat kat lezzet " Girit Tatlısı " Mudanya mutfağının enfes lezzetlerinden olup, şerbetli tatlı sevenlerin sofralarının baş köşesinde yer bulmaktadır.

Ama hemen belirtmekte yarar var ki bu enfes lezzet malzeme kalitesinden ve miktarından taviz verilmeden yapılmalıdır ki damaklarda unutulmaz bir tat bıraksın.

Kahvaltı fofralarımıza hem renk, hem de enfes bir lezzet eklemek için dayanılmaz bir seçenek, Girit usulü portakal reçeli. Kış mevsiminin bolca bulunan meyvelerinden portakalın Girit'e özel tarifine göre  yapılan reçeli sayesinde kahvaltı sofralarınızda unutulmaz damak tadını aylarca yaşayabilirsiniz. Zira doğal katkısız ve Girit usulü olarak yapacağımız reçelimizin lezzeti müthiş, raf süresi de bir hayli uzun.

Küçük yerleşimlerin mutfaklarından söz edebilmek için, yakın çevresinin yüzyıllık, hatta binyıllık mutfak alışkanlıklarından söz etmek yararlı olur.

Mudanya, tarihi kayıtlara her ne kadar küçük bir yerleşim olarak geçmişse de, koskoca Osmanlı İmparatorluğu’nun beşiği olan Bursa ilinin denize bakan yüzü, gözü, gözbebeğidir. Uludağ’ın keskin ve karlı yamaçlarının serinliği, Mudanya’nın oylumlu koylarının ılımanlığına bırakınca kendini, bütün bir Anadolu coğrafyası ‘hazır ola’ durur sanki!

Dünya üzerinde pek çok börek çeşidi olsa da Girit Böreğinin yeri ayrıdır. Mudanyamıza mübadele sonucunda gelen Girit Türkleri, Girit'lerin (Giritler Yunan değildir başlı başına bir millet ve medeniyettir) enfes lezzetlerini Mudanya mutfağına dahil etmişlerdir. İşte bu müthiş lezzetlerden biri Girit Böreği tarifi.

Mutfağımızın olmazsa, olmazıdır. Patatesin doğranma şekli, yumurta miktarı ve yumurtanın pişme kıvamı kişiye göre farklı olabilir.

Ömer Beydeş'in tarifi ile işte SUGATO

Bazıları bu yemekte et, bazıları da salça kullanılmaması gerektiğini söyleyeceklerdir. Girit, 8.303km2 'lik çok büyük bir ada. Geçmiş zamanın haberleşme, ulaşım ve yemek için gerekli malzemelere ulaşma şartları göz önüne alındığında atalarımızın bu yemeği yörelere göre etli, etsiz, salçalı, salçasız pişirdiklerini biliyorum. Bugün sizlere bu yemeğin bana göre en güzel pişirme şekli olan kuzu etli ve salçalı tarifini vereceğim.

Yapımı biraz meşakkatli bu yemeğin hazırlanışında ağırlıklı olarak pirinç, kıyma ya da kıyılmış et kullanırlar. Yapımını Girit'ten gelen büyüklerimden öğrendiğim ve yılda en az bir kez yaptığım mumbarın yapımında süt kuzunun sakatatlarını kullanacağız.

Sonbahar aylarına mahsus “zoho, eşek helvası, sütlü ot, çoban düdüğü, Türkmen düdüğü” gibi isimlerle anılan çohus, radikadan sonra en sevilen ottur. Bu otu satın alırken ya da toplarken kalın köklü olmasına dikkat edin. Kök ne kadar kalınsa, ot o kadar körpedir.  Fotoğraflarda otun ayıklanmış halini de görebilirsiniz.

Diğer otlar gibi köklerinde hiç kum kalmayıncaya kadar iyice yıkamalısınız.

BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
Mudanya Nöbetçi Eczaneleri

Mudanya Hava Tahmini

Mudanya hava durumu

Sosyal medyada bizi takip edin

facebook'ta mudanya.gen.tr'yi takip edin twitter'da Mudanya.gen.tr'yi takip edin youtube'da mudanyagentr'yi takip edin

Bu hafta öne çıkanlar