Baharın gelmesi ile Mudanya'nın kırları, bahçeleri, ormanları rengarenk olur, hemen her rengin pek çok tonunda çiçekler açmaya bașlar. Havalarda ısınmaya bașlayınca arılar uzak kalır mı çiçeklerden, yorulmadan șevkle hiç durmaksızın çiçek çiçek dolașırlar, bal, polen toplarlar. Çok çalıșmaları lazımdır, koloni kıștan çıkmıș, yorulmuș yașlanmıș ve azalmıștır.
Önce koloninin güçlenmesi gerekir, bunun için de kovana ne kadar bal polen gelirse ana arı da o kadar yumurta atacaktır. Bir arı kolonisinin güçlenmesi, oğul vermesi daha sonra da bal depolaması için Mudanya'nın florası oldukça elverișlidir. Mart ayında bașlayan bal akımı yazın biraz azalmakla birlikte güz sonuna kadar devam eder .Ancak zeytinlikler , bağlar bahçeler hayli fazla olduğundan ve baharın geliși ile ilaçlamaya bașlanılacağından, arıları bahçelerden uzağa koymak gerekmektedir. Aksi halde arılar meyvelere atılan ilaçlardan ölebileceği gibi balın da kalitesi düșecektir.
Baharın ortalarına doğru bir kısım arıcılar daha çok ve farklı bal alabilmek için arılarını bașka yerlere götürürken (gezgin arıcılar ) bazıları da bulundukları yerde sabit kalırlar. Gezgin arıcılar yılda iki üç kez bal alabilirken, sabit arıcılar bir bazen de iki kez bal alabilmektedirler. Bu dönemde kovan bakımlarının iyi olması, arı hastalıkları ve zararlıları ile múcadele önem arz etmektedir . Ancak sağlıklı koloniler varlıklarını idame ettirebilirler. Yazın su kaynakları azalacağından koloninin yakınında devamlı temiz su bulundurulmalıdır.
Unutmayalım ki taze balın çoğunluğu su olup, arıların kanat çırpmaları ile su buharlașacak ve bal daha ağır kıvamlı bir hal alacaktır. Șayet iklim ve bitki yapısı uygun olur da bal akımı güzel olursa, arılar kendi ihtiyaçlarından fazlasını depolayacaklardır. Iște bu fazla balın bir kısmı koloninin ihtiyacı için kovanda bırakılırken diğerleri alınır .
Bu balın da olgunlașmıș olması gerekir. Șayet bal dolu peteklerin üzeri yarı yarıya mühürlü (sır) olursa balın olgunlaștığı anlașılır. Olgunlașmadan alınan ballar bir müddet sonra bozulma ve ekșime yapacaktır.
Olgunlașmıș bal içindeki propolis ve polenin antiseptik özelliğinden dolayı uygun koșullarda saklanması halinde çok uzun süre hatta süresiz bozulmadan kalabilmektedir. Sağımı yapılan ballar bazı arıcıların aile ihtiyacına cevap vermekte bazı arıcılar da bu iși ticari olarak yapmaktadırlar.
Mudanya'da kırlarda ve ormanlarda pekçok bal ve polen veren çiçekler-çalılar olduğu gibi bazı yerlerde Ihlamur Kestane ağaçları ve bal yapan çamlar da mevcuttur. Floranın miktarı Mudanya 'lı arıcılar için yeterli olabilse de, dıșarıdan bașka kolonilerin getirilmesi durumunda balın verimi ve kalitesinin düșeceği açıktır.
Arılar meyve ve sebzeleri tozlaștırmakta olup bu nedenle de verim ve kalite artișına sebep olurlar.Arıların varlığı tarım için hayati önem tașımaktadır. Arıcıların çiftçilerden tek dileği, arı kolonilerin yakın yerlerde ilaçlama yapılırken , sabah ve akșam saatlerini tercih etmeleri, mümkünse arıya zarar vermeyen ilaçlar (ambalajında yazar) kullanmalarıdır.
Av. Ibrahim Turan