Masmavi denizi, yeşillikler içerisindeki tepeleri, zeytin kokulu sokakları ve MÖ 700’lere dayanan tarihi ile Mudanya Bursa’nın en güzel ilçelerinden biridir. Mudanya Marmara Denizi kıyısında Bursa ili sınırları içinde şirin bir sahil kasabası olarak, aldığı göç nedeniyle hızlı ve çok katlı yapılaşmadan nasibini alsa da yaz aylarında serinlemek ve denize girmek için İstanbul ve Bursalıların tercih ettikleri yerlerin başında gelmektedir. Şirin sahil kasabası kalabalıktan uzak, sakin bir şekilde tatil yapmak, yeşile ve maviye doymak isteyenler için ideal bir ortam sunuyor.
Mudanya'da Girit Mahallesi denilen bölgede çoğu Kurtuluş Savaşımız sonrasında yaşanan karşılıklı nüfus mübadelesine kadar burada yaşayan Rumlardan kalma deniz kenarındaki tarihi evler büyük ölçüde korunabilmiştir. Hemen hepsinin küçük birer bahçesi de var. Bahçelerde de özenle bakılan çiçekler ve bir iki sebze, yetişmiş mandalina ve limon ağaçları. Balkonlarda, pencere önlerinde sardunyalar, cam güzelleri... Mudanya'ya Hoş Geldiniz.
Mudanya Nerede ?
Mudanya, Bursa’ya bağlı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan bir sahil ilçesi. Konum için tıklayın.
Doğusunda Gemlik, batısında Karacabey, güneyinde Osmangazi ve Nilüfer, kuzeyinde Gemlik Körfezi ile komşudur. Mudanya Dağları doğu-batı yönünde uzanmakta olup Gemlik’ten başlayıp Esence Körfezi’ne kadar uzanmaktadır. Nilüfer Çayı ilçenin en önemli akarsuyudur. Mudanya Bursa şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.
İstanbul - Mudanya arası 163 kilometre.Yol tarifi için tıkla
Ankara - Mudanya arası 420 kilometre,
Balıkesir - Mudanya arası 160 kilometredir.
Marmara Denizi kıyısında Bursa merkeze 30 kilometre mesafede olan Mudanya'nın Deniz otobüsü ile İstanbul’a sadece 1,5 saat uzaklıkta olması tatilciler için Mudanya’yı oldukça cazip kılmaktadır. Hafta sonu dinlenmek ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen İstanbul ve Bursalıların uğrak yeri olan Mudanya’nın iklimi ılımandır. Yaz aylarında öğleden sonra esen Poyraz rüzgarları sayesinde aşırı sıcakların yaşanmadığı Mudanya kışın yağmurlu ve ılıktır. Lodos ve poyraz ilçede en çok esen rüzgarlardır.
2019 nüfus verilerine göre Mudanya’da 97 bin 631 kişi yaşamakta olup yaz mevsiminde tatilcilerin gelmesiyle birlikte bu sayı 4 kat artabilmektedir.
Mudanya Harita Konum

Mudanya Tarihi
Her yerinden tarih fışkıran medeniyetler beşiği Mudanya tarihinin MÖ 7. yüzyıla dayandığı tespit edilmekle birlikte 12 İyon şehir devletinden biri olan Kolofonlular tarafından kurulmuştur.
Mudanya’nın bilinen ilk ismi Myrlea’dır. Myrlea, bazı işgaller görüp geçirdikten sonra Bithynia kralı ve Makedonya kralı 5. Filip (Philippos) tarafından yıkılıyor. Burada Apameia adında yeni bir şehir kuruluyor, etrafı da gelebilecek herhangi bir tehlikeye karşı hisarla çevreleniyor. Fakat bu kent de işgallerden nasibini alıyor ve Bizans Dönemi’nde Haçlı Seferleri sırasında Montania adında yeni bir şehir kuruluyor. Tarihi boyunca gözde bir yerleşim yeri olan verimli ve bereketli kent birçok sefer savaşlarla yakılıp, yıkılmış yerine yeni isimlerle şehirler inşa edilmiştir. Son olarak Montania adı ile inşa edilen kentin ismi sonraki dönemlerde Mudanya’ya dönüşmüştür.
1321 yılında Osman Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılan Mudanya 1871 tarihinde ilçe olmuştur. 22 ay boyunca İngiliz destekli Yunan işgali altında kalan Mudanya 12 Eylül 1922 yılında Halit Paşa komutasında ki Türk ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu nedenle 12 Eylül tarihi “Mudanya’nın kurtuluş günü” olarak her yıl törenle kutlanmaktadır.
11 Ekim 1922 tarihinde Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya arasında Kurtuluş Savaşı sonrasında imzalanan ' Mudanya Mütarekesi 'ne ev sahipliği yapan Mudanya, Lozan Barış Anlaşmasına giden yol olarak önemli bir konuma sahiptir. Mudanya geziniz sırasında mütarekenin imzalandığı evi ziyaret etmeyi unutmayın. Mütareke Evi Müzesi Mudanya Sahili’nde yer almakta olup her yıl onbinlerce kişi ziyaret etmektedir.

22 Ay boyunca Yunan işgalinde kalan Mudanya'da karaya ayak basan düşmana ilk kurşunu sıkarak tek başına çatışmaya giren ve şehit olan Şükrü Çavuş'un yaşanmış kahramanlık hikayesini, Türk ordusuyla Mudanya'yı Yunan işgalinden kurtaran korkusuz komutan Nağm-ı diğer Deli Halit Paşa'yı, Mudanya Mütarekesi oturumlarının en sıkıntılı ve gergin günlerinde bir yumrukla kırılan mermer masanın gerçek hikayesini Mudanya'da Geçmişin İzleri sayfamızdan okuyabilirsiniz. Tıklayın
#Mudanya 'da Yaşanacak Çok Şey Var
Eski ahşap evlerin bulunduğu Girit Mahallesi (şimdiki Halit Paşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmıştır. Piçiretu'nun planladığı mahallelerde evler o kadar iyi yapılmış ki, nereden baksanız denizi görürsünüz. Eski Cami'nin doğusunda Türkler, batısında Rumlar otururmuş. Mudanya Mütarekesi ve akabinde imzalanan Lozan Anlaşması ile gerçekleştirilen nüfus mübadelesi sonucunda Rumlar Yunanistan'a gidince, Girit'ten gelen Türkler buraya yerleştirilmiş.
Aslında Mudanya'nın yerlisi yok denecek kadar az artık. Mütarekenin imzalandığı 1922 yılına kadar burada 45 hane Türk nüfus varmış. O nedenle bugün Mudanya'da Mudanya'nın yerlisinden çok Girit göçmeni yani Lozan Mübadili, Bursa ve başka şehirlerden gelip yerleşenler çoğunluktadır.
Özellikle son yıllarda verilen teşvik ve sağlanan kolaylarla pek çok tarihi ev bakımı yapılarak hayata kazandırıldı.
İskele ile Mudanya Mütarekesi Müze Evi arasındaki sahil doldurularak gezinti yolu yapılmıştır. Eskiden deniz kıyısında olan balıkçı lokantaları, meyhaneler bu yolun kenarına masalarını atıyorlardı. İskele çevresinde yapacağınız kısa bir yürüyüş karşınıza bildik bir yapıyı çıkaracak. Bu bir tren istasyonu binası. Bugüne kadar gördüğünüz diğer istasyon binalarının aynısı, tek farkı çok bakımlı olması. Mimarisi ile hemen fark edilen bu bakımlı sarı beyaz bina 1849 yılında Fransızlar tarafından gümrük binası olarak inşa edilmiş, 1881 yılında ise Mudanya-Bursa tren hattı tamamlandığında Gümrük ve Tren İstasyonu şeklinde hizmet vermiştir. 1950’de tren hizmetleri sonlandırılarak raylar sökülünce yeniden Gümrük Binası olarak fonksiyon görmeye başladı. Bina Zaman içinde bir süre kaderine terk edilse de yap işlet devret modeliyle restore edilerek otel, restoran haline getirildi. Otele Mudanyanın eski adı olan “Montania” ismi verildi.
Mudanya şehir merkezinden batıya doğru uzanan 7 km'lik sahil yolundan sonra eski Rum yerleşimleri olan (Siği) Kumyaka'ya ve 11 km. sonra Tirilye’ye ulaşırsınız.
Siği’nin çarşaf böreği ve cevizli lokumu meşhur olup Kumyaka sahilinde 30 Ağustos 2015 günü 460 gönüllü yüzücünün katılımıyla, denizde oluşturulan ve Guinness Rekorlar Kitabı'na giren 'barış simgesi' plajında denize girebilir, hemen yanında bulunan İskolya Kafe Restoranda kahvaltıdan en taze deniz mahsullerine kadar geniş bir yelpazede muhteşem sofraların keyfini çıkarabilirsiniz.
Mudanya’ya bağlı eski bir Rum kasabası olan Tirilye zeytin ve çam ağaçları ile çevrilidir. Eskiden ipek böceği yetiştirilirmiş, dokumacılığı ile ün salmış sonrasında zeytinlerin ilaçlanması ile ipek böceği bir arada olmamış, dutları söküp kerestesinden kayık yapmışlar, şimdilerde balıkçılık ve zeytincilik yapılıyor. Tirilye zeytini sofralık zeytinlerin en iyilerinden. Zeytinyağları dünyaca meşhur. Rumlar zamanında elli kadar yağhane varmış, günümüzde birkaçı faal durumda.
Ülkemizin en kaliteli sofralık zeytini ve muhteşem aromasıyla soğuk sıkım zeytinyağı ihtiyacının önemli bir kısmının karşılandığı Tirilye zeytini kendine has tadı ile öne çıkmaktadır. Sofralık siyah zeytinler arasında en çok tercih edilen tür olan Tirilye tipi zeytini maalesef coğrafi işaret ve tescili yaptırılmadığı için Gemlik zeytini ile karıştırılabilmektedir. Tirilye Tipi siyah sofralık zeytin ince kabuklu olması ve kabuğundan kolay bir şekilde ayrılmasının yanı sıra yağ oranı da yüksekliği ile fark edilmekte damaklarda unutulmaz bir tat bırakmaktadır. Unutulmamalıdır ki Mudanya halkının en önemli gelir kaynaklarından biri zeytinciliktir. Armutlu Yarım adası ve bu bölgede yer altından fışkıran sıcak kaplıca suları deniz tabanında devam ederek Mudanya'nın Kumyaka (Siği) ve Tirilye mahallelerinde yetişen zeytinin muhteşem tadına iklimsel bir başkalık katmaktadır. Mudanya’ya yolunuz düştüğünde zeytinin yanı sıra zeytinyağı da mutlaka almanızı tavsiye ederiz.
Biraz önce bahsettiğimiz iklimsel başkalık nedeniyle Kumyaka (Siği) 'de dalından tropikal bitkilerden olan Avokado ve Şadok'un yanısıra Trabzon hurması, yenilebilir yaban mersini, mandalina, portakal, limon ve kivi'yi dalından kopararak afiyetle yiyebilirsiniz.
Mudanya Tanıtım Filmi Tıkla İzle
Restorasyon çalışmaları devam eden eski okul (Taş Mektep) binasındaki bir zamanlar Kıbrıs Cumhurbaşkanı olan Piskopos Makarios’un okuduğu söyleniyor. SİT alanı ilan edilen mahallenin halkı mübadele'de Selanik’ten gelmiş.
Bölgede iyi balık çıkıyor. Rivayet ediliyor ki tarihin eski zamanlarında müthiş bir balık yatağıymış ve burada tutulan barbunlar Doğu Roma İmparatorunun sofrasına kadar gidermiş. Şimdi öyle bol değilse de iskeledeki balıkçı lokantalarında taze ve nispeten ucuz balık yemek ve mavi ile yeşilin muhteşem buluşmasının keyfini çıkarmak mümkün.Tirilye’de Rumlardan kalma 7 kilise, 3 manastır, 3 ayazma bulunuyor. Çoğu bakımsız. Kemerli kilisenin dünyada duvarına resim yapılan ilk kilise olduğu, sütunlarının İskenderiye’den getirildiği söyleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Fener Rum Patrikhanesi tarafından satın alınan harap durumdaki yapı restore ediliyor. Fener Rum Patrikhanesi yılın belli dönemlerinde buraya gelerek ayin yapıyor.Tirilye'de ki Fatih Camisi eski St. Stephanos Kilisesi’nden çevrilmiş. Kemerli Kilise denilen Panagia Pantobalissa Kilisesi ve manastırlar gezilebiliyor.
Mudanya’nın bir diğer önemli gelir kaynağı turizmdir. İstanbul’a yakınlığı sayesinde hafta sonu için en güzel tatil noktalarından biri olan Mudanya yaz aylarında da binlerce tatilciyi ağırlamaktadır. Mudanya BUDO İskelesi önüne konuşlandırılan sarı otobüslerin yanı sıra Güzelyalı mahallesinde ki İDO Deniz Otobüsleri İskelesi önünde karaya ayak basan yolcularını almak üzere bekleyen otobüslerle kent içi ulaşım kolaylaşmış olup yoğun ilgi sonrasında İstanbul’dan otomobil taşıyan hızlı feribot seferleri artmıştır.
İstanbul’dan kalkan Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) direkt Mudanya İskelesi’ne yanaşırken İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Güzelyalı İskelesi’nde (BURSA İSKELESİ DİYE GEÇER) yolcularını indirmektedir. Güzelyalı Mudanya arası araba ile sadece 15 dakika mesafededir. Hem gece hem gündüz yürüyüş yapabileceğiniz Mudanya sahili her daim esintili tertemiz doğal iyot yüklü havası ile meşhurdur. Sıralı restoranların bulunduğu Mudanya rıhtımında yürüyüşün keyfini çıkardıktan sonra birbirinden lezzetli taze deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Girit mutfağından esintilere rastlayacağınız Mudanya sofralarında balık ve mezeler önemli bir yer tutmaktadır.
Mevsimine göre çipura, Levrek, minekop, palamut, mezgit, istavrit, barbunya, fener balığı severek tüketilen balıklar arasında yer alırken onlara eşlik eden mezelerle mükellef bir akşam yemeği için Mudanya restoranları her daim hazır olarak konuklarını beklemektedir. Son yıllarda giderek artan ilgi sonucunda tamamen restore edilerek butik otellere dönüştürülen tarihi evlerden birinde konaklayabilir, ahşap bir yapıda konaklamanın insana verdiği zindelik ve huzuru fark edebilirsiniz.
Mudanya’da Kurtuluş Savaşı sonrasında Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan karşılıklı nüfus değişimi (mübadele) öncesi ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı mahallelerde o döneme ait izleri görmek mümkündür. Tarihî Rum Mahallesi’nde yüz yılı aşkın süredir ayakta olan konakları fotoğraflayabilir, nostaljik bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Zeytin ve çam ağaçları ile çevrili Tirilye dört mevsim boyunca farklı güzelliklerle dolu tarih kokan sakin, huzur verici, otantik bir mahalledir. Rumlardan kalma tarihî evleri, kiliseleri görebileceğiniz Tirilye'de alışveriş yapabilir, mahalle kahvesinde yörede yaşayanlarla sohbet edebilir, tarihi fırından çıkan ve mis gibi kokan ekmeği tadabilir, mevsiminde ziyaret etmek kaydıyla barbunya balığının hasını afiyetle yiyebilirsiniz.. Ulaşımının kolay olması, daima esintili ferah havası, damak çatlatan unutulmaz lezzetleri ve tarihî atmosferi ile öne çıkan Mudanya’ya günübirlik de olsa uğramanızı tavsiye ederiz.Mudanya.gen.tr sitesinde Mudanya'nın her yönünü bulabilirsiniz. Son satır olarak "Mudanya'da yaşanacak çok şey var" diyoruz.