Yukarıdakiler atışmaya, kapışmaya, kavga etmeye doyamazken göz ağrımız Mudanya’nın dertleri olduğu yerde durmaya, muhtemelen de artmaya devam ediyor. Çoğu zaman söylerim “Mudanya Türkiye’nin küçük bir aynası gibidir” diye. Zaten ilçemizin mevcut yöneticilerinden biri de bir ara “ben Mudanya’nın falancısıyım” benzeri bir şeyler kelam etmişti.
Neyse, derdim onu, bunu çekiştirmek ya da suçlamak değil. Derdim Mudanya’mızın sorunları bir an önce çözülsün, daha yaşanılası bir yer olsun. Kimin yaptığı umurumda değil. Her gün yürüdüğüm sokaklarda çektiğim fotoğrafları paylaşacağım sizinle, düşülmesi gereken notları düşerek. Aslında yıllardır bahsediyoruz, yazıyoruz, anlatıyoruz. Ne değişiyor, ne değişti, ne değişecek demeden bir kez daha Mudanya adına derman diliyorum. Buyurun.
* Kaldırımı olmayan yolları var ilçemizin, yıllardır. Hem de merkez mahallelerde, trafiğin epey bir işlek olduğu sokaklarda. Kimse görmüyor, kimse fark etmiyor.
* Bir de kaldırımları bozuk yollarımız var, aylardır kimse fark etmiyor, rahatsız olmuyor.
* Esnaf kendi kafasına göre “park yasaktır” tabelaları koyuyor yollara. Bazıları da ne bulursa onu koyuyor. Kimse sesini çıkarmıyor, sen ne yapıyorsun demiyor.
* Hala tamamlanamayan, eksik, kırık-dökük , ağaçsız, yeşili olmayan, mevcut ağaçları kurumuş bir sahil yolumuz var.
* Mevcut sahil projesinde anormal boşluklar var ve bunların etrafında hiçbir bariyer, güvenlik önlemi ve benzeri bir şey yok. Çok mu kuruntuluyum, yoksa benim gibi bu durumdan endişe eden başkaları da var mı acaba?
* Tarihi mütareke binamız restore ediliyor, sağ olsunlar. Her ne kadar etrafındaki bariyerler sevimsiz dursa da en azından bir önlem alınmış. Üzerine asılı pankarttan da anladığımız kadarı ile 2022 yılı Kültür Başkenti Bursa olmuş. Hemen yan tarafa konulan tabela ile işin detaylarını da net bir şekilde görebiliyoruz ki; uzun zamandır hasret kaldığımız bir detay çalışması. Umalımki; Kültür Başkenti olarak lanse edilen Bursamız’ın güzide ilçesi Mudanya’ya da hak ettiği değer en kısa sürede verilir.
* Bak şimdi bir tabela var; bisiklet ve motor giremez diye;
Bir de bisiklet yolumuz var, yeni açılan;
Belliki bu bisiklet yolu hesap, kitap yapılmadan ya da çok alelacele yapılmış. Bisiklet yolu diye tanımlanan yol hemen esnafın masa ve sandalyelerinin bittiği yerden başlıyor. Bazı noktalarda da bittiği yere gelmeden esnafın masa,sandalye veya malzemeleri ile kesişiyor. Özellikle hafta sonları bu bisiklet yolunda çok kavga çıkar. Nedeni çok basit, yayalar sahile taşan esnaf masalarından ve önü arkası alınamayan işporta tezgahlarından yol bulamıyorki. Mesela yukarıda bahsettiğim, anormal boşlukların olduğu sahil yolunda o boşlukları kapatıp, etrafını da özenle çevirseniz daha güzel bir bisiklet yolu olmaz mıydı?
* İşporta cenneti Mudanya. Öyle bir alıştık ki; artık görmesek “neler oluyor yahu” diyeceğimiz bir durum oldu. Mudanya sahili baştan sona işporta tezgahları ile dolu, özellikle de hafta sonları. Bisiklet yolunu yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tezgahları görmüyor mu? Yoksa artık her isteyen istediği yerde tezgah açabiliyor da biz mi bilmiyoruz? Bu konu ile ilgili de önerim olurdu kendilerine ama ilgileneceklerini sanmam.
* Girit mahallesindeki devasa boyuttaki ve tahminen karınca sürüsü sayısındaki çiçekliklerden bahsetmeye gerek bile görmedim. O kadar çok eleştirildi, o kadar çok bahsedildi ki; tekrar etmek istemedim. Hay Allah, bak yine de bahsetmiş oldum. Neyse o da oluversin bari.
Son durum bu arkadaşlar. Bir yanda Mudanya’ya uzak, kafasına göre takılan bir BBB, diğer yandan herkese uzak bir başkan ve Sayın Erden hariç uyuyan bir muhalefet. Daha önce ifade etmiş miydim bilmiyorum ama ettiysem bile bu da tekrar olsun. Rahmetli Orhan Veli Gemlik için kelam ettiği sözü bugün Mudanya için kelam etmeye kalksaydı herhalde “ Sakın tepeden aşağı inme, geri dön” derdi gibi geliyor bana.
Ümit ATİLLA
07.06.2022