Eğer İstanbul gibi devasa bir metropolde yaşıyorsanız ve şehir trafiği içinde harcanan saatlerle ömrünüzün törpülendiğini hissetmeye başladıysanız, Mudanya’ya Deniz otobüsü ya da Hızlı Feribotla 95 dakikalık huzurlu bir yolculukla seyahat edebilirsiniz. Bu fırsatı değerlendirenler için Mudanya, bir İstanbul kaçamağı sayılır. Bu sayfamızda Mudanya'da gezilecek yerler hakkında bilgileri bulacaksınız 

BUDO (Bursa Deniz Otobüsü) ve İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) iyi ki var.Her gün düzenli yapılan hem deniz otobüsü, hem de arabalı hızlı feribot seferleri sayesinde çayınızı kahvenizi klimalı rahat bir koltukta yudumlarken sizi bir yerlerden bir yerlere götüren kitabınızdan 40 - 50 sayfa çevirmeye kalmadan,  keyif yaparak Mudanya toprağına ayak basıyorsunuz.

Mudanya, Tirilye ve Kumyaka Mahalleleri, insanı yormayan, şifalı esintilere sahip, insanın ruhuna iyi gelen günübirlik bir kaçamak. İstanbul'un patırtısı ve telaşeli yaşamından sonra Mudanya sizlere "Yaşamın gürültüsünde değil, hayatın müziğindeyiz. İyi ki geldik." dedirtecek kadar iyi gelecek.

Mudanya'ya varınca sizi kavrayan farklı bir atmosferle kendini mekana bırakanlara özel koşturmasız, zaman planlaması gerektirmeyen, günü birlik bir tur tavsiyesi hazırladık sizlere.  Her ne kadar günü birlik gezi desekte niyeti bozup Mudanya'nın bohem ve otantik butik otellerinde konaklayanlar da azımsanmayacak kadar çok. O nedenle sizi mutlu edecek bir kaç otel tavsimizide yazımıza ekledik.

Fakat endişe etmeyin günübirlik Mudanya Kaçamağı sizi uykunuzdan etmez ve yormaz. Aksine hafifletir ve rahatlatır. Saat 09:30 gibi bindiğiniz deniz otobüsü sizi harika bir brunch için Mudanya'ya getiriverir. Dolu dolu bir Mudanya günü sonunda saat 21:00 seferi ile geri dönebilirsiniz.

Mudanya Nerede ? Mudanya Harita Konum

Mudanya, Bursa’ya bağlı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil edilmiş bir sahil ilçesi. Konum için tıklayın.
Mudanya Nerede
Mudanya Nerede
Doğusunda Gemlik, batısında Karacabey, güneyinde Osmangazi ve Nilüfer, kuzeyinde Gemlik Körfezi ile komşudur. Mudanya Dağları doğu-batı yönünde uzanmakta olup Gemlik’ten başlayıp Esence Körfezi’ne kadar uzanmaktadır. Nilüfer Çayı ilçenin en önemli akarsuyudur. Mudanya Bursa şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.
 
Bu arada unutmadan ekleyelim. Mudanya şehir merkezinden batıya doğru uzanan 7 km'lik sahil yolundan sonra eski Rum yerleşimleri olan (Siği) Kumyaka'ya ve 11 km. sonra Tirilye’ye ulaşırsınız.
 
  • İstanbul - Mudanya arası 163 kilometre.Yol tarifi için tıkla
  • Ankara - Mudanya arası 420 kilometre,
  • Balıkesir - Mudanya arası 160 kilometredir.

Mudanya Tarihi

Her yerinden tarih fışkıran medeniyetler beşiği Mudanya tarihinin MÖ 7. yüzyıla dayandığı tespit edilmekle birlikte 12 İyon şehir devletinden biri olan Kolofonlular tarafından kurulmuştur. 1321 yılında Osman Bey tarafından Osmanlı topraklarına katılan Mudanya'nın ilginç tarihsel yolculuğunu ayrıntılı olarak okumak için Mudanya Hakkında yazımızda Mudanya'ya gelmeden bilmeniz gerekenlere bakmanız yararlı olacaktır. TIKLAYIN

Mudanya'da Gezilecek Yerler & Yapılacak Şeyler

Bir günlük ziyaretinizde ' Mudanya’da gezilecek yerler ve yapılacaklar ' önerilerimizi sizler için seçtik. Her ne kadar sıraladığımız tüm bu 6 maddeyi, bir güne rahatlıkla sığabilecek bir program şeklinde uygulayabilirseniz de Mudanya burası, kombinasyonlar aslında çok geniş . ;)  

1 - Mudanya Mütareke Evi Müzesi’ni Ziyaret Edin

Mudanya Mütareke Müze Evi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin siyasi alanda kazandığı ilk başarısının göstergesi olan Mudanya Mütarekesi bu evde imzalanmıştı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği, sinirlerin gerildiği tartışmaların ardından kazanılan büyük zafer görüşmelerin yapıldığı ev, barışın simgesi haline geldi. Mudanya’nın Mütareke Meydanı’na girdiğinizde görülmeye değer güzellikleri arasında bembeyaz, heybetli bir bina çıkıyor karşınıza. Büyük bir savaşın anlaşmayla sonuçlandığı, her köşesinde başka bir hatıranın saklandığı bir bina.

Yıl 1922. Ordumuzun işgalci devletlerin askeri otoriteleri tarafından imkansız görülen muhteşem ve ezici zaferlerinin sonrasında İtilaf Devletleri TBMM’yi mütarekeye (ateşkes, bırakışma) çağırır. Fakat imkanlar o kadar dardır ki, Mudanya’da görüşmenin gerçekleşeceği yalının mobilyaları bile yoktur, çevre evlerden toplananlarla döşenir. Mütareke sonrası sahiplerine iade edilecektir.

Mütarekenin en büyük kısmı Yunan - Türk savaşı üzerine olmasına ve Yunanistan iki komutanını mütarekeye katılması için görevlendirmesine rağmen, Yunan Generalinin görüşmelere katılması Türk tarafınca kabul edilmediğinden, general Mudanya açıklarında beklemekte olan kendi gemisine geri döner. Onları temsilen İngiltere konuşur. Türkiye’yi temsilen de Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü katılır. Ayrıca Fevzi ve Refet Paşalar da Türk delegasyonundadırlar.

Filikalarla Mudanya’daki ahşap iskeleye ( Bugünkü iskelenin yaklaşık 15 - 20 metre gerisinde Budo İskelesi ile Montania Otel arasındaki T biçimindeki tahta iskele) çıkarlar. Ancak gelenler müzakerenin nerede yapılacağını bilmedikleri için iskelede beklemeye başlarlar. İsmet Paşa bir subayını iskeleye yollar. Görüşmelerin yapılacağı yeri taraflara bildirir ve davet eder.

Ancak İngiliz General Harington ;
-“ … Biz burada hepimiz generaliz, sizin generaliniz gelmeden görüşmenin yapılacağı binaya gelmeyiz “ diyerek daveti reddeder.
Daha sonra subay binaya geri dönerek İsmet Paşa’ya durumu anlatır.

İsmet Paşa;
-“ Biz galip devletiz, mağlup değiliz ki ayaklarına gidelim” der ve subayını bir daha göndermez.

Tahta iskelede bekleyen generaller bir süre bekleyip, filikalarına binerek gemilerine geri dönerler. Kısa bir süre sonra tekrar iskeleye geri dönerler. Karaya çıkarlar. Mudanya halkına sorarak müzakerenin yapılacağı binayı bulurlar. İsmet Paşa kendilerini kapıda karşılar.

Görüşmelerin yapılacağı odaya geçilir. İngiliz General Harington ( Aynı zamanda İstanbul işgal komutanıdır) üç - beş dakikalık sohbetten sonra;  “ Yerlerimizi öğrendik gemilerimize geri dönelim “ der.

Ancak İsmet Paşa;
-“ Budan sonra benim emrim altındasınız, ben izin verirsem dönebilirsiniz“der.

İngiliz generali Harington;

-“ Paşam fazla ileri gidiyorsunuz. İstanbul’u yakarım “ deyince, çok sinirlenen İsmet Paşa; “ Sen İstanbul’u yak, ama ben Çanakkale boğazını kapatırsam gemilerini balık gibi yüzdürürüm “ diyerek yumruğunu konsolun önündeki mermer masaya indirir ( Çalışma odasındaki konsol). Ve masanın mermeri kırılır.

Kırık Mermer Masa

Daha sonra müzakere bölümüne geçilip 3 Ekim 1922 günü başlanan müzakereler büyük uğraşlardan sonra 11 Ekim 1922 günü sabaha karşı saat 6.30’da tarihimize altın harflerle yazılan “ MUDANYA MÜTAREKESİ ANTLAŞMASI “ imzalanır. Mükareke’nin yıl dönümü olan 11 Ekim’de her sene Mudanya’da kutlamalar gerçekleşiyor.

Müze öğle yemeği sırasında kapalı. Pazartesi günleri kapalı olup yazın her gün 09.00 – 18.00, kışın 09.00 – 17.00 arası açık. Giriş ücreti 5 TL. Müzekart geçerli.  Müze telefon numarası (0224) 544 10 68  Konum için tıklayın.

2- Tarih Kokan Ünlü Giritli Mahallesini Gezin

Mudanya'nın en dikkat çekici otantik, rengarenk, görülesi yerlerinden birisi Girit Mahallesi diye adlandırılan tarih kokan ahşap evlerin bulunduğu caddeler. Halitpaşa Mahallesi içinde yer alan bu özel yer Girit Mahallesi olarak haklı bir üne sahiptir. Mutlu yüzlerin, tarih kokan ahşap evlerin, neredeyse hepsinin başında denizi görebileceğiniz sokaklarıyla ünlü bir yerdir Girit Mahallesi.

Mudanya İskelesi’nden sağa doğru kıyı boyunca  yürüdüğünüzde önce Mudanya Mütareke Meydanını, Mütareke Müze Evini ve Türkiye'nin ilk kadın heykeltraşı Sabiha Bengütaş tarafından yapılan Mütareke ve İsmet İnönü Anıtını göreceksiniz. İşte tam bu noktada Mütareke meydanından başlar Girit ya da (Giritli) Mahallesi.

Mahalle denize paralel uzanan üç cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşuyor. Çoğunluğu orijinalliğini koruyan ve son zamanlarda restore edilen tarihi evlerin hepsinin Mudanya'nın dillere destan poyraz rüzgarını içinize çekmenizi mümkün kılan denizi gören sokakları vardır.

Bazıları üç katlı olsa da tarihi ahşap evlerin çoğunluğu iki katlıdır. Halk arasında Giritli Mahallesi olarak anılan mahallenin günümüzdeki adı Halitpaşa Mahallesi’dir.

Mudanya Girit Mahallesi
Girit Mahallesi'nin Muhteşem Konakları - Arka sağ tarafta Fransız yapımı beton çelik yapı tarihi şarap mahzeni

Gelelim mahallenin hikayesine. Kurtuluş Savaşına kadar Rumların yaşadığı bir mahalledir burası. Mahallenin planını da İtalyan mühendis Piçiretu çizmiş. Lozan Barış Antlaşması sonucunda yaşanan nüfus mübadelesi sırasında buradaki Rumlar Yunanistan’a, Girit’teki müslüman Türkler de bu mahalleye yerleşmiş. Bundan dolayı Giritli Mahallesi olarak anılır olmuş.

Restore edilmiş harika konaklar var. Bazıları ise hala yeniden ışıltılı günlerine dönmeyi bekliyor. Son dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri de bu mahallede. Mahalleyi gezmeniz yarım saatinizi alır. Fakat fotoğrafa meraklıysanız uzarda uzar. Giritli Mahallesini gezdiyseniz tarihi Alay Kahvesinde yorgunluk çayınızı içmeyi, unutmamalısınız. Konum için Tıklayın

Tarihi Alay Kahvesi
Tarihi Alay Kahvesi

 3- Tahir Paşa Konağı Müzesini Mutlaka Görün

Mudanya'da Şükrü Çavuş Mahallesi Köşk Sokak'ta yer alan Tahir Paşa Konağı Müzesi, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en seçkin örneklerinden biri. Osmanlı Padişahını tekraren konuk eden bu konak yaşanmış gizemli hikayeleri de barındırıyor.

Tahir Paşa Konağı Mudanya

Mudanya'ya yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmenizi ve müze görevlisinden padişahın kaldığı Has Odayla ilgili ilginç yaşanmışlıkları kapı üstünde karalanmış duanın ibretlik hikayesini dinlemenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

Konak tarih kokan muhteşem bir yapı olup ayrıntılar ve konum için tıklayın

4- Denize Karşı Meşhur Izgara Barbun Balığı Yeyin. Ya da.....

Mudanya'nın o temiz ve şifalı havası insanı acıktırıverir. Bulunduğunuz yer kimilerine göre dünyanın merkezi denilen Mudanya olunca denize nazır restoranlarda taze balık yemeden dönmek olmaz. Hele mevsiminde geldiyseniz enfes Barbunya balığı ızgarasını tatmadan gitmek gibi bir hataya yapmayın deriz. Barbunun irisine eşek ya da topuk barbunu da denilip lezzeti dillere destan olmuştur. Eeee balık olurda meze olmaz mı? Mudanya restoranlarında aklınızı başınızdan alacak mezeler her daim tazecik bulunmaktadır. Sadece Mudanya değil Tirilye ve Kumyaka'da da her daim taze balık ve mükellef sofralar deniz kıyılarındaki balık lokanta ve restoranlarında bulunuyor.

İşte sizlere bir kaç öneri ;

  • Kıyı Balık - Girit Mahallesi
  • Erol Balık - Kumyaka Caddesi mini yat limanı Arnavutköy
  • Montania Hotel Masturi Balık - Budo İskelesi ilerisi
  • Vapur Balık - Sahil Bandı Atatürk parkı yanı
  • Mudanya Marina Restaurant - Kumyaka Caddesi mini yat limanı Arnavutköy bitişiği
  • Kumyaka İskolya Balık Restoran Konum için tıklayın

Milattan önce 700'lere uzanan tarihi ve gözde yerleşim yeri olması dolayısıyla göç alan Mudanya'da sofraların baştacı olan zeytinyağlıları, zamanında Osmanlı saray mutfağına iskeleye yanaşan takalarla gönderilen enfes kılçıksız şifalı enginarlardan yapılan yemekleri ve muhteşem lezzetiyle enginar tatlısını, salata ve sebze yemeklerinden tatmalısınız.

Mudanya oldukça etkileyici kahvaltı kültürüne de sahip. Otantik, yöresel ve unutulmaz bir kahvaltı yapmak isterseniz size Siği Kumyaka Köyü Kadınları Dayanışma Derneği'nin muhteşem ötesi kahvaltısını tavsiye ederiz. Emin olun kahvaltı ötesi :)    (mantısı, gözlemesi, ci böreği, çarşaf böreği, cevizli lokumu uzar da gider......)

Mudanya'nın 7 km ilerisinde Tirilye'ye giderken sağda kalan dernekte fırından çıkan ve dumanı üstünde tüten taze ekmekler, yörenin en nefis, en leziz zeytinleri ve aromasıyla unutulmaz lezzetler yaşatan muhteşem zeytinyağı, Kumyaka'da yetişen doğal meyvelerden yapılmış reçellerini, tereyağı, dalından koparılıp sofralarda yerini alan domates, salatalık, ev yapımı salça ve yöresel lezzetlerle unutamayacağınız bir kahvaltı sofrası sizi bekliyor.  Siği-Kumyaka Köyü Kadınlar Derneği Konum için tıklayın

Kumyaka Siği Kadınları Dayanışma Derneği Ekmeği
Kumyaka Siği Kadınları Dayanışma Derneği Ekmeği

 

Seçenekler tabi ki bunlarla sınırlı değil Mudanya'da Girit usülü kahvaltı yapmak isterseniz sahil bandında sırada hemen farkedeceğiniz Giritli Elini'yi tavsiye ediyoruz. Giritli Elini'nin merdivenlerden çıkıpta enfes körfez manzarasını gören masanıza oturduğunuzda lezzet şölenine ve hak ettiğiniz iyi hizmete hazırsınız demektir. Üstelik sadece kahvaltı değil balık dahil çok zengin bir menü, muhteşem deniz manzarası ve antikalarla dolu otantik bir ortam var. Giritli Elini Konum için tıklayın

Giritli Elini
Giritli Elini

5- Tarihin Dile Geldiği Yer Eski Rum Köyü Tirilye'yi Görün 

Tarihin dile geldiği yer olarak bilinen eski bir Rum balıkçı köyü olan Tirilye Bursa’nın gizemli ve saklı bahçesi gibi. Adeta zamanı durduran, insana huzur ve dinginlik veren, tarihi dokusu var. Tarihi yapısı nedeniyle SİT alanı olan koruma altındaki Tirilye sokaklarında dolaşmak, yamaçlarından denize doğru uzaklara bakmak, zeytinyağından yapılmış hediyelik eşya tezgahlarını keşfetmek, sahilinde sıra sıra dizilmiş ev yapımı enfes zeytin ve zeytinyağı çeşitlerini iştah açan mis kokulu turşuları tatmak büyük keyif veriyor.
Tirilye sahil turşucu kadınlar
Tirilye sahil turşucu kadınlar
Daha önce adı Zeytinbağı olan tarih kokan bu güzel yerin adı Resmi Gazete'nin 25 Ocak 2012 Çarşamba günü yayımlanan 28184 sayılı kararında "İçişleri Bakanlığından, Bursa İli Mudanya İlçesi Zeytinbağı Beldesinin isminin "Tirilye" olarak değiştirilmesi, 5393 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi uyarınca uygun görülmüştür." Kararı doğrultusunda arada "i" harfi olmak kaydıyla TİRİLYE olarak değiştirilmiştir.  Yine 6 Aralık 2012 günü TBMM'de kabul edilen Bütünşehir Yasası ile belde statüsünü kaybeden Tirilye Mudanya'nın bir mahallesi oldu.
 
Yaz aylarında Mudanya merkezden Tirilye’ye hafta içi 30-35 dakikada varılırken, haftasonu 1 saatlik bir trafik ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle yazın yoğun trafik olduğunu bilmelisiniz. Her 25-30 dakikada bir Mudanya merkezden minibüslerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Bursa'dan Tirilye ve Kumyaka ulaşımı için " Tirilye ve Kumyaka'ya Nasıl Gidilir " yazımızı okuyabilirsiniz.
Tirilye Çarşısı
Tirilye Çarşısı

 6- Tirilye'de Güneşin Batışını Seyredin

Tirilye'nin eşsiz ve gizemli atmosferinde akşam yemeğinizi Tirilye'nin meşhur Kız Denizi Cafe Restoran veya daha yüksek konumda bulunan Çamlı Kahve'de yerken güneşin batışını seyredin. Hemen uyaralım ki denizle güneşin ışığı birleşince oluşan muhteşem görüntü bağımlılık yapabilir. Farklı alternatifler olsa da bir günlük gezide sizler için seçtiklerimiz bu kadar.

Dahası mı ? Mudanya'da Yaşanacak Çok Şey Var :)

Tirilye'de Güneşin Batışı Fotoğraf Tarık Arslan
Tirilye'de Güneşin Batışı Fotoğraf Tarık Arslan
Pin It

Zeytin OTOPARK MUDANYA RUHSATLI

BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
Mudanya Nöbetçi Eczaneleri

Mudanya Hava Tahmini

Mudanya hava durumu

Sosyal medyada bizi takip edin

facebook'ta mudanya.gen.tr'yi takip edin twitter'da Mudanya.gen.tr'yi takip edin youtube'da mudanyagentr'yi takip edin

Bu hafta öne çıkanlar