Mudanya'nın Meşhur Zeytinyağlı Enginarı. Osmanlı zamanında Mudanya Altıntaş civarında yetiştirilen enginarlar takalara yüklenip İstanbul'a payitahta doğru yola çıkarmış. Osmanlı Saray Mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan kılçıksız Mudanya enginarı hem sağlık dostu, hem de kılçıksız yapısı, enfes lezzetiyle sofralarımızın baştacı.
Malzemeler:
6 adet sakız enginar.
5 adet taze soğan.
100ml zeytinyağ.
2 adet iri limon.
1 demet dereotu.
Bir çorba kaşığı un.(silme)
Bir miktar tuz.
Hazırlanışı:
- Taze soğanları ayıklayın, yıkayıp, ince ince doğrayın. Zeytinyağının üçte biri ile hafif pembeleştirin, tencere içinde hazır beklesin.
- Derin bir kaba yaklaşık üç litre su koyun. İki limon suyunu sıkıp, bir çorba kaşığı kadarını ve limonların kabuklarını suyun içine ekleyin. Limon kabuklarını elinizle suyun içinde iyice ezin. Bu sayede enginarlar suda bekleme esnasında kararmayacaklar.
- Altı adet enginarımızın öncelikle saplarını soyun, enginarların hepsinin dış yapraklarını alarak, içinin temizlenmesine hazır edin. Bunu yapmakta ki amaç, çok kısa sürede iç temizliğini yapıp, suyun içinde enginarları fazla bekletmemek.
- Ardından enginarların iç temizliğini yapıp, limonlu suyun içene koyun. Ayıklama işlemi bitince süzgü içinde akar suda iyice yıkayın.
- Enginarları tencere içine yerleştirip, üzerlerini geçmeyecek kadar su ve tuzu ekleyin. Üzerine önce bir porselen tabak kapatıp daha sonra yağlı kağıt ile sıkıca örtün. Tencerenin kapağını kapatıp, orta ateşte pişmeye bırakın.
- Hazırladığımız limon suyunun içine unu ekleyip çok iyi çırpın.
- Yaklaşık yarım saat sonra unlu limon suyunu ve ayırdığımız zeytinyağını tencereye ekleyin. Başlangıçtan itibaren yaklaşık kırk dakika sonra yemeğin pişme durumunu kontrol edin. Enginar yaprakları çanaktan kolayca ayrılıyorsa yemeğimiz pişti demektir.
Enginarları genişçe bir pyrex ya da benzeri yere dikkatlice alın, tencere içinde kalan suyu yüksek ateşte biraz yoğunlaştırdıktan sonra üzerine ilave edin. Soğuduğu zaman ince kıyılmış dere otunu enginarların üzerine serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Ömer Beydeş Facebook Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu Yöneticisi