Marmarabirlik'in Ar-Ge biriminin TÜBİTAK destekle Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi işbirliğinde "KopOrganik" markasıyla üretilen organik ve organomineral gübrelerin Mudanya'da lansmanı yapıldı.

Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Marmarabirlik Başkan Yardımcısı Şevket Karagöz, Mudanya Kooperatif Başkanı Ali Yıldız, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ergün Karadağ ile 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'nin üretici ortakları katıldı.

Bursa U.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Başar tarafından yapılan tanıtımda, yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışan bir projenin bugün meyvelerini aldıklarını söyledi. Marmarabirlik'in 'KopOrganik markasıyla piyasaya sunduğu toz ve pelet formunda üretilen gübrelerin zeytin ağaçlarında verim artırarak üretim maliyetlerini düşüreceğini kaydeden Prof. Dr. Başar, söz konusu gübrelerin diğer gübrelerden farklılıklarını açıkladı. Tamamen organik hayvan gübresinde üretilen gübreyi zeytin üreticilerinin kullanmasını isteyen Prof. Dr. Başar, gübrelerin kullanımlarını ve uygulama aşamalarını şöyle anlattı:

"Organik ve organomineral gübremiz, öncelikle zeytin olmak üzere tüm bitkilere verilebilir. Uygulanacak miktarlar toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre belirlenir. Organik gübre Ocak veya Şubat aylarında bir seferde ağaç başına 12-25 kg olarak kullanılabilir. Ağaçların taç izdüşümleri içerisindeki alana homojen olarak serpildikten hemen sonra toprak işleme aletiyle 20-25 cm derinliğe gömülür. Organomineral gübrenin ise zeytinde uygulanma zamanı Güney Marmara bölgesi için erken ilkbaharda ağaç başına 5-10 kg olmalıdır. Ağaçların taç izdüşümlerine açılacak olan 20-25 cm derinliğindeki hendeklere, bitki köklerine yakın olacak konumda eşit bir şekilde uygulandıktan sonra hendekler kapatılır".

Bursa U.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Başar tarafından yapılan tanıtımda, yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalışan bir projenin bugün meyvelerini aldıklarını söyledi.

40 YILLIK MÜSTAHSİL MAKBUZU...

Üreticilerin soru-cevap şeklindeki katılım sağladığı toplantıda söz alan 150 Sayılı Mudanya Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Yıldız ise, hayvan gübresi ve organik maddelerle zenginleştirilen toprak için son derece yararlı olan gübre üretimine Mudanya'da da üreticilerin yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Organik gübrenin her yıl kullanılması halinde zeytin bahçelerinde kimyasal gübre kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini kaydeden Yıldız, 1960 yılına ait Çepni Köyü'nden 152 numaralı üye Saadettin Sevinç'in müstahsil makbuzunu göstererek, "Bakın değerli ortaklar, o yıllarda yapılan kooperatif kesintisi yüzde 32 imiş. Bu kooperatif bugün halen devam ediyorsa atalarımızın, babalarımızın zamanındaki feragatiyle devam ediyor. Bugün zor şartlarda bile üyelerimize zamanında ödeme yaparak, kredi verebilir düzeyde bir kurum varsa o günün fedakâr üyelerine borçluyuz. Kooperatifin kuruluşunda emeği geçenlerden hayatta olmayanları rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlıklı bir yaşam diliyorum" dedi.

Pin It

BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
BİÇER SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ
Mudanya Nöbetçi Eczaneleri

Mudanya Hava Tahmini

Mudanya hava durumu

Sosyal medyada bizi takip edin

facebook'ta mudanya.gen.tr'yi takip edin twitter'da Mudanya.gen.tr'yi takip edin youtube'da mudanyagentr'yi takip edin

Bu hafta öne çıkanlar