Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Meclisi'nin olağanüstü toplantıda oybirliğiyle kendisine verilen sahildeki yetkiyi iki ay sonra kabul etmeyerek Büyükşehir'e iade etti. Bursa Büyükşehir Meclisi'nin Mayıs ayında gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda CHP'li meclis üyelerinin sahillerde istediği yetkinin ilçe belediyelerine devredilmesi ardından, Mudanya Belediyesi, geçen iki ay aradan sonra resmi yazıyla personel ve teknik imkansızlıklar nedeniyle işi yapamayacağını bildirerek, yetkiyi iade etti.
Gerek yerel meclis toplantılarında, gerekse de Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamalarda işi yokuşa süren Mudanya Belediyesi'nin yetkiyi iade kararına tepki gösteren Ak Parti Mudanya İlçe Başkanı Av. İnci Söğütlü, Başkan Türkyılmaz'ın halkın aklıyla alay ettiğini öne sürdü. Söğütlü, "Yapamadıklarına bakmadan Büyükşehir'in hizmetlerine talip olmaya kalkıyorlar" dedi.
Yapamadık! İade ettik!
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Meclisi'nin olağanüstü toplantıda oybirliğiyle kendisine verilen sahildeki yetkiyi iki ay sonra kabul etmeyerek Büyükşehir'e iade etti.
Bursa’da 2014 yılından bu yana Mudanya, Gemlik, Karacabey ile göl sahillerinde sahil düzenleme, bakım onarım, cankurtaran hizmeti, denize mantar serilmesi gibi hizmetler Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülürken, zabıta sorumluluk alanlarıyla ilgili belirsizlik zaman zaman karmaşaya yol açıyordu. Bu konuda yaşanan sorunun da ortadan kaldırılması için Büyükşehir Belediyesi Sahil Planlama ve Yapım Şube Müdürlüğü tarafından Zabıta Daire Başkanlığı’nın da görüşleri alınarak zabıta sorumluluk bölgeleri hazırlanıp, Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmuştu. Geçtiğimiz yıl Kasım ayı meclisinde alınan kararla konu Hukuk Komisyonu’na geçti. Konu Hukuk Komisyonu’nda görüşülürken, Gemlik’in CHP’li Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, sahillerdeki bütün yetki ve sorumluluğun ilçe belediyelerine verilmesini talep etti. CHP’li Başkanın bu talebi üzerine konu yeniden ele alındı deniz ve göle kıyısı olan Mudanya, Gemlik, Karacabey, İznik ve Orhangazi ilçelerinde ilçe belediyelerinin de sorumluluk sahibi olacağı alanlar belirlendi. Konu Mayıs ayı meclis toplantısında meclis gündemine geldi ve tüm partilerin oybirliğiyle kabul edildi.
Bu karardan 2 ay geçmeden Mudanya Belediyesi personel ve teknik imkansızlıklar nedeniyle ilçedeki plajlarda, zabıta ve cankurtaran hizmeti, mantar serme, kıyı temizliği ile bakım ve onarım yapamayacağını resmi yazı ile Büyükşehir’e bildirdi. Mudanya Belediye Başkanlığı, sahillerdeki yetkinin kendisine geçmesinin ardından kendi partisinden bir belediye başkanının talebi üzerine ve meclisten de tüm partilerin oybirliğiyle geçen yetki kararını iptal ettirebilmenin arayışına girdi. Mudanya Belediyesi sorumluluğun Büyükşehir’de olduğunu ileri sürerek kendilerine verilen yetkiyi iade etti.
"KARAR YAZ SEZONU BAŞLADIKTAN SONRA ALINDIĞINDAN..."
Mudanya Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen talepte, “Meclis kararı ile belediyemize zabıta, cankurtaran, mantar serme, kıyı temizliği ve bakım onarım işlerinin sorumlulukları yüklenmiş ise de meclis kararının yaz sezonu başladıktan sonra alınmış olması; idaremize kamu sağlığı ve kamu güvenliğini sağlamaya yönelik hazırlıkları yapabilmek için süre tanınmamış olması karşısında kıyı ve plajları kullanan, denize giren vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmıştır. İdaremiz ile mevzuata uygun protokol yapılıncaya kadar halk plajları ve kıyı alanlarının zabıta hizmeti, cankurtaran hizmeti, mantar serme, kıyı temizliği bakım onarım işlerinin idareniz sorumluluğunda olduğu hususunu bilginize arz ederiz” denildi.
"ZAFER NARALARIYLA DEVRALIYOR AMA..."
Ak Parti Mudanya İlçe Başkanı Av. İnci Söğütlü, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın ilçesine hizmet etmek yerine her fırsatta kurguladığı suni gündemler ve polemiklerle, algı oluşturmaya çalıştığını söyledi. "Başkan Türkyılmaz, Mudanya halkının aklıyla alay ediyor" diyen Av. Söğütlü, "Bırakın Mudanya’nın tamamına, yalnızca sahillere verilmesi gereken hizmetleri dahi yerine getiremeyip Büyükşehir Belediyesi’nden yazıyla yardım isteyen Türkyılmaz, ilçesine yapmaya çalıştığı parkı bile ruhsatsız olduğu için yıkıldı.
Mütareke Mahallesi’nde koruma imar planı yapamadığı için 252 işletmenin ruhsatının iptal olmasına sebep olan Türkyılmaz’ın iş bilmezliği, medyaya, Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesindeki deniz otobüsü işletmesi BUDO’yu ve şehir içindeki nostaljik tramvay hattını kendisinin işletebileceğini açıklamasıyla da ortaya çıkmıştı. Yapamadıklarına bakmadan Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerine talip olmaya kalkan Türkyılmaz, zafer naraları atarak devraldığı Mudanya Yüzme Havuzu’nu ise 9 aydır halkın hizmetine açamamasının ise açıklamasını yapamıyor" diye konuştu.
Söğütlü, "Türkyılmaz'ın algı belediyeciliğindeki son örneğinin, kamuoyu önünde 'her türlü hizmeti vereceğiz' diyerek verdiği sözlerle Mudanyalıları kandırmaya çalışması olmuştur" dedi.
Türkyılmaz, yetkiyi işin başından beri yanlış anlamıştı!
Büyükşehir Belediyesi'nin Mudanya'da Mütareke Müze Evi ile Güzelyalı İDO Feribot İskelesi arası dışında kalan plajların sorumluluğunu Mudanya Belediyesi'ne devretmesi ardından özellikle Tirilye, Eşkel ve Eğerce sahillerinde teknik incelemeye çıkan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, ziyaretlerde, sahillerin devriyle ilgili yaptıkları çelişkili açıklamalarla gündem olmuştu. Başkan Türkyılmaz, Haziran ayında yaptığı inceleme gezisinde, "Yetki devrinin yasal altyapısı oluşturulup protokol imzalandığında tüm sahillerimiz bizimle hak ettiği hizmete kavuşacak" demişti.
"HAZİNE'DEN SAHİLLERİN TAHSİSİNİ İSTEDİK"
Mudanya Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı olağan toplantısının ikinci oturumunda görüşülen faaliyet raporunda söz alan Ak Parti Grup Sözcüsü Kadir Kahraman'ın sahillerdeki yetki devriyle ilgili çalışmalar konusundaki sorularına karşılık da, Büyükşehir'den kendisinin talebi olmadığını söylemişti. Büyükşehir'in kararının yanlı olduğunu öne süren Türkyılmaz, sahillerin gerçek sahibi Hazine'den Mudanya Belediyesi'ne tahsisini istediklerini ve yasal haklarını kullanacağını söyledi. "Engel çıkmazsa inşallah alacağız. Ondan sonra da Mudanya sahilleri bizim olacak" diyen Türkyılmaz, sahildeki yosunlara dahi muhalefet ederek, "O yosunlar benim değil ki? Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın" dedi.
31 MART 2022'YE KADAR DEVREDİLMİŞTİ
Oysa ki, 20 Mayıs 2020 tarihli Büyükşehir Meclisi'nden oybirliğiyle geçen karara göre, yetki, 31 Mart 2022 tarihine kadar Mudanya Belediyesi'ne devredilmişti.
Sahillerde çalışılıyor imajı!
Yetki devrinin iadesi öncesinde Basın Bürosu tarafından servis edilen haberde, Büyükşehir'in alanları dışındaki plajların temizlik, zabıta ve kum takviye işlemlerinin Mudanya Belediyesi'nce yapıldığına dikkati çekilmişti. Söz konusu haberde, gerek görülen plajlarda kum ilave çalışmalarının sürdüğü, sahil kenarlarında oluşan yosunların temizliği için yeni bir temizlik aracının alımının yapılacağını belirtilmişti.
Konu ile ilgili önceki haberimiz
Mudanya Sahillerinde Eksiklik Tespiti Sonrası Korkutucu Maliyet