Kalimerasas flumu. Yapacağımız çörekte hamurun hazırlanması çok önemlidir. Bu hamur gerçek giritli simidi tarifidir.

Bir ekmek hamurunun yarısı (fırından alınır)
1 su bardağı zeytin yağı veya sızmayağ
2 su bardağı Şeker
1 su bardağı Süt
2 tatlı kaşığı Tarçın

Un azar azar illave edilir.

Bir bardak sütle şekeri, birlikte şeker eriyene kadar ısıtın. Karıştırma kabına fırından aldığınız mayalı hamurun yarısını koyun yağla hamuru iyice karıştırın çok sıcak olmayan şekerli sütü ilave edin iyice karıştırın.

Tarçını ekleyin unu azar azar ekleyin yumuşak bir hamur yapın ve iyice yoğurun. Daha sonra üstünü örtüp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Biraz geç mayalanıyor, hamura bastırğınızda çukurun geri yükselmedi lâzım.

Hamur mayalanırken yarım kilo (0.5 kg) bal kabağını (kestane kabağı) biraz şekerle lapa haline gelene kadar pişirin. İçine tarçın ve ceviz koyun.

Bu arada diğer çöreğimiz Kaluçina için 250 gr lor biraz tarçın, biraz şeker karıştırın.

Mayalanan hamuru ikiye bölün mandalina büyüklüğnde elinizde yuvarlayıp daire şeklinde saçın hamurun yarısına hazırladığınız bal kabağından koyup kapatın yağlanmış tepsiye dizin tekrar tepsi mayası geldiğinde 200 derecede pişirin. Bu çöreğimizin adı (ĞLİKOKOLOÇİSA) balkabağı ptası. Afiyet Olsun.

2. Çörek KALUÇİNA

Kalan hamuru tekrar daire şeklini vererek dairelerin ortasına hazırlanan lor konur köşeler sıkıştırılır, kare şekli verilir tepsiye dizilir tepsi mayası gelince 200 derecede pişirilir
Arkadaşlar bı çöreklerin özelliği gerçek Giritli simidi hamurundan yapılmasıdır. Bazı arkadaşlar Kaluçina hamurunu başka tariflerden yapıyorlar. Bu rahmetli annemin tarifi

Kaynak Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu Selma Karadağ Batok

Editörün Notu: Ömer Beydeş'e teşekkür ederiz.

Çörek KALUÇİNA. Girit çöreği tarif

Tepsi Mayası Nedir?

Mayalı hamurların tepsi mayası çok önemlidir. Hamur yoğurulduktan sonra 1saat üzerine nemli bez örtülerek mayalandırılır. Ayrıca şekil verilip tepsiye dizildikten sonra da tepside yarım saat bekletilir.