Dünya üzerinde pek çok börek çeşidi olsa da Girit Böreğinin yeri ayrıdır. Mudanyamıza mübadele sonucunda gelen Girit Türkleri, Girit'lerin (Giritler Yunan değildir başlı başına bir millet ve medeniyettir) enfes lezzetlerini Mudanya mutfağına dahil etmişlerdir. İşte bu müthiş lezzetlerden biri Girit Böreği tarifi.
GİRİT BÖREĞİ ;
Malzemeler :
* 3 adet yufka
İç Harç:
* 2 kaşık zeytinyağı
* 500 gram ısırgan otu
* 250 gram beyaz peynir
* Yarım demet taze soğan
* 2 diş sarımsak
* 1 demet maydanoz
* Yarım demet dereotu
* Yarım demet taze nane
* kekikSOS:
* 2 kaşık yoğurt
* Yarım su bardağı süt
* 1/2 bardak zeytinyağı
* 2 adet yumurta
* Tuz, pul biber, karabiberYapılışı
Isırganları ,soğanlar ve 2 diş sarimsakla zeytinyağında soteliyoruz .
Maydanoz , nane , dereotu ve taze kekik ile karıştırıyoruz ve içine istenildiği ölçüde beyaz peynir ve çok az karabiber ilave ediyoruz .
Bu arada sıvı sos için 2 yumurtayı 1/2 su bardağı süt , 2 kaşık yoğurt , 1/2 su bardağı zeytinyağı ile çırpıyoruz .
Yufkaları tepsiye soslayarak aralarına iç harcı koyarak yerleştiriyoruz ve 180 derecede alt üst ayarlı fırında yaklaşık 40 dk pişiriyoruz . Afiyet olsun.
Tarif : Kadri Ahmet Karagöz Gerçek Girit Yemekleri Yapanlar Grubu.
Editörün notu. Sn. Ömer Beydeş ve Kadri Ahmet Karagöz'e teşekkür ederiz.