Bizim gibi yıllardır Mudanya’da yaşayanlar bilir, Mudanya küçük ve nispeten sakin, şirin bir kasabaydı. Genelde emekli kesimin oturduğu kendi halinde bir ilçeydi. Bursa’da oturanlar için hafta sonu 1-2 saatliğine deniz havası alınacak bir yer olarak görülürdü. Ancak günümüze geldiğimizde bazı şeylerin çok değiştiğini ve adeta yeni bir Mudanya’nın ortaya çıktığı göze çarpıyor.

Son yıllarda Bursamızla birlikte Mudanyamızında çok yoğun bir şekilde göç aldığı adeta Marmara Bölgesindeki merkezlerden biri olduğu dikkatimizi çekmektedir. Aslında Mudanya zaten tam olarak değeri bilinmeyen keşfedilmemiş bir cevher gibiydi. İstanbul - Ankara - İzmir şehirlerinin ortasında bulunan Bursa gibi büyük ve değerli bir şehrin denize açılan kapısı olmanın her ilçeye nasip olmayacağı açık bir gerçekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in son verilerine baktığımızda Mudanya’nın nüfusunun 102 bin 523’e yükseldiği görülmekte. Son sayıma göre erkek nüfusu 49 bin 831, kadın nüfusu ise 52 bin 692 olarak belirlenmiştir.

Nüfusun yaş dağılımına baktığımızda 60 yaş üstü yaklaşık 25 bin civarında vatandaşımız olduğu görülmektedir. Dikkat çeken önemli bir nokta da Mudanya’nın yıllık %48.9 nüfus artış oranıyla Bursa’nın en çok tercih edilen ilçesi olması. Halitpaşa Mahallesi 14 bin 965 nüfus ile en büyük mahalle olmaya devam ederken Güzelyalı Eğitim Mahallesi 12 bin 245 nüfus ile ikinci sırada en fazla nüfus artışı olan mahallemiz olurken, Siteler Mahallesi 9 bin 925 nüfus ile üçüncü sırada belirlendi. Böylece Bursa’nın en hızlı göç alan ve büyüyen ilçesi Mudanya oldu.

Bu veriler Mudanya’nın gelecek yıllarda gerçekten çok büyük şehir sorunları ile baş başa kalacağını gösteriyor.

Bir yerleşim yerinin büyümesi demek sorunlarının da büyümesi demektir. Özellikle Mudanya gibi dar alana sıkıştırılmış ve alt yapısı yetersiz olan bir ilçenin bu nüfus artış oranını kaldırmakta zorlanacağı açık bir şekilde görülmektedir. Özellikle sit alanlarının ve tarihi binaların çok olması şehrin geleceğe hazırlanmasında manevra kabiliyetini azaltan unsurlar olarak gözükmektedir.

Bu ve daha birçok sebep gösteriyor ki Mudanya Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlarımızın artık daha uzun vadeli, kalıcı, geleceğe yönelik yatırımlar yapması ve projeler üretmesi elzemdir. Özellikle trafiğin sıkışıklığının çözülmesi ve kentsel dönüşüm uygulamalarının arttırılması burada en öncelikli sorunlar olarak göze çarpmaktadır. Tabi ki bu bahsettiğimiz meselelerin çözülmesi uzun vadeli planlama ve ar-ge çalışması ve finansal destek ile mümkündür. Böyle temel ve teferruatlı meselelere ait projelerin maddi kaynağının bulunması ve bu projelerin uygulanmasının sağlanmasının ancak kurumlar arasındaki sıkı işbirliği ile mümkün olduğu görülmelidir.

Bu ilçe tüm sorunların kaynağını bir kişiye veya kuruma bırakılacak derecede önemsiz ve değersiz bir ilçe değildir. Böylece bir dayanışma içinde Mudanya’nın geleceği kurtarılmalıdır.

Çünkü yukarıda belirtilen istatistikler gösteriyor ki artık Mudanya sadece sahil turu atılan küçük bir ilçe olmaktan çıkmış ve kontrolsüz bir şekilde büyüyen büyük bir ilçe konumuna gelmiş durumdadır. Bu hizmetler ile ilgili talepleri bir kalemde dile getirmek, yazmak tabi ki kolay, yerine getirmek zordur biliyorum. Bir takım engelleri aşmak gerekir, mücadele gerekir, zaman ve azim gerekir bunu da biliyorum ama bir yerden başlamak ve gerçekten programa alarak hayata geçirmek Mudanya tarihine geçecek hizmetler olacağı gibi aynı zamanda vicdani de bir görevdir.

Zaman su gibi akıp gidiyor, makamlar mevkiler gelip geçiyor ama yapılan hizmetler asla unutulmuyor.

Güven GÜNSAN