İngilizlerin Mudanya'ya asker çıkarması sırasında kahramanca mücadele verenlerden biride Mudanyalı Şükrü Çavuştur. Mudanya tarihiyle ilgisi bakımından Mudanyalı Şükrü Çavuş'un hikayesini de değinmekte yarar vardır. Bu konuda İstiklal savaşı ile ilgili bir eser yazan Rahmi Apak şu bilgileri vermektedir. "Bu harekatta 56. tümenin Mudanya'da bulunan bir bölüğüne ait subay ve bazı erler esir edilmişlerdi.

Bu olaydan sonra Mudanya'ya Bursa'dan bir tabur gönderilmişti. Bunun üzerine İngilizler bazı harp gemilerinden indirdikleri dubalar üzerine asker bindirip kıyıya çıkma girişiminde bulunmuşlardı.

Bu olay sırasında Mudanya karakolunda bulunan ve kendisi de Mudanyalı olan Şükrü Çavuş bir kaç erle İngilizlere karşı koyma girişiminde bulunmuş, bir binbaşı ve bir eri öldürmüş ancak gücü yetmediğinden, kasabayı savunarak çevredeki surlara çekilmiş ve orada İngilizler tarafından şehit edilmiştir.

ŞÜKRÜ ÇAVUŞ KİMDİR?

Mudanyalı Kavaf (ayakkabı yapan satan) Canip'in oğlu Şükrü Çavuş, 1898 yılında Mudanya'da dünyaya gelir. Evleri Çavuş Mahallesindeydi. İlk eğitiminden sonra babası ile beraber esnaflık yaptı. Halk arasında sevilen, takdir edilen, çok temiz ahlaklı bir gençti.

1.Dünya Savaşı'nın başlamasıyla orduya katılır. Mütarekeden sonra da askerliğinin bir kısmını İstanbul'da ve İzmir'de geçirdi. 15 Mayıs 1919'da İzmir'den kalkan bir gemiyle Mudanya'ya indirilen Ali Nadir Paşa Kumandanlığındaki  56.Tümen'in 173.Alay, 2.Tb.5.Bölüğüne bağlı bir çavuştur. Bir ara Tümenin kumandanı Manyaslı Albay Bekir Sami Bey'di. 27 Ağustos 1919 günü Hıdrellez Dağı'nda (Top Dağı) yapılan tüfek atışlarında ''Nişan çöreğini''kazanır.

25 Haziran 1920 günü sabahın erken saatlerinde İngiliz zırhlı Gemisi'nden Mudanya'ya asker çıkarılmaya başlanmasının ardından  İskele meydanındaki Kadı çeşmesine doğru ilerleyen işgalci İngiliz asker ve subaylarını saklandığı mezarlık civarında izleyen Şükrü Çavuş, İngilizlerin kendisine doğru yaklaşmasıyla ilk ateşi açar. İşgalci İngiliz askerleri de hemen karşı ateşe başlar. İlk anda yaralanan Şükrü Çavuş kan kaybına daha fazla dayanamaz ve bulunduğu yerde, 22 yaşında Şehit olur.

Şükrü Çavuş ve diğer şehitler için Mudanya iskele meydanın bir kısımına şehitler için “ŞEHİTLER ANITI” yapılmıştır. Vatanı savunurken şehit düşen Mudanya’dan 9 askerimiz burada nur içinde yatıyorlar. Anıt üzerindeki kaidede de, Şükrü Çavuş ve  9 şehidimizin isimleri yazıyor:

ŞÜKRÜ ÇAVUŞ,
ALİ OĞLU TAHİR,
TALAT,
MESTAN OĞLU OSMAN,
AZİZ OĞLU MEHMET,
HASAN OĞLU MEHMET,
KÜRT HASAN,
KAMBER OĞLU İBRAHİM,
KÜÇÜK AHMET,
HALİL OĞLU MEHMET.



Mudanya Şehit Şükrü çavuş ve Silah Arkadaşları Anıtı

Ayrıca, 1995 yılında da kahraman Şükrü Çavuş için, Ömerbey mahallesi, Deniz Caddesinde Şükrü Çavuş büstü ve meydanı, dönemin Başbakanı Mesut YILMAZ tarafından açılışı yapılarak, hizmete girmiştir.

Prof.Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun Mudanya'yı anlatan yazısını okumak için tıklayın. Ya da sağ tıklayıp hedefi farklı kaydet ile indirip & açın.

PDF formatında dır. Bilgisayarınızda Acrobat Reader Yazılımının yüklü olması gereklidir.

Şehit Şükrü Çavuş Anıtı Kitabesinde Neler Yazıyor