Ankara Başkent Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Öğretim Görevlisi Hakan Güleç, akademik bir araştırma hazırlamak üzere geldiği Mudanya'da 2. ve 3. nesil Girit mübadil torunlarıyla yaptığı çalışmalar sonucu, Girit ve Balkan göçmeni Türklerin kültürleriyle Bursa mutfağına olan etkilerini derleyecek. Mudanya Giritya ve Yanyalılar Dernek Başkanı Zehranur Biricik ve araştırmaya gönüllü olarak katılan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Mustafa Ay dikkat çeken açıklamalarda bulundular.

GİRİT MUTFAĞININ BURSA MUTFAĞINA ETKİLERİ ARAŞTIRILIYOR. video röportaj

Mutfak Kültürünün kuşaktan kuşağa aktarılan yüzyıllar içinde değişmeyen bir varlık gösterdiğini belirten Ankara Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Güleç Girit ve Balkanlardan Anadoluya zorunlu olarak göç eden Türklerin Bursa mutfağına olan etkilerini ve yaşayan kültürlerini gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekerek araştırmaya katılan mübadil torunlarının kişisel verilerinin korunacağını ve yapılan çalışmanın ticari değil kültürel akademik bir çalışma olduğunu vurguladı.

Mudanya'da çok ciddi bir Girit Mutfağı birikimi olduğuna dikkat çeken Güleç Mudanya'da yaşayan Giritlilerin mutfağını anlamaya çalıştıklarını ve mutfak kültürlerinin Bursa Mutfağı ile olan karşılıklı etkileşimi belirleyerek yazılı olarak gelecek kuşaklara aktarmak için kayıt altına alacaklarını vurguladı.

Kültürümüzü Gelecek Kuşaklara Aktarmayı Amaçlıyoruz.

Mudanya Giritya ve Yanyalılar Dernek Başkanı Zehranur Biricik derneklerinin kuruluş amacının yaşayan kültürlerini gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu akademik çalışmaları çok önemsediklerini ve her türlü katkıyı sunacaklarını vurguladı.

Girit Kültür Evi Mudanyamızın Büyük Bir Eksikliğidir.

Girit Kültürünü yaşatan ciddi bir topluluğun ikamet ettiği Mudanya'da Girit Kültür Evi'nin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirten Zehranur Biricik geçtiğimiz aylarda yapılan bir etkinlikte basın aracılığıyla duyurduğu GİRİT KÜLTÜR EVİ yapılması çağrısına Mudanya ve Bursa Büyükşehir Belediyelerinden bir yansıma gelmediğini ifade etti. Daha önce de her iki belediye başkanına GİRİT KÜLTÜR EVİ projelerini söylediğini belirten Zehranur Biricik " Nedense konu her iki belediye başkanımız tarafından bir ilgi görmedi. Halbuki Mudanya'nın turizmine katkısı açısından, kültürün gelecek kuşaklara aktarılması açısından gerçekten çok önemli" dedi.

Mudanya'ya ziyaret edenlerin mübadillerin değil Girit evlerini görmek, kültürlerini tanımak, Girit yemeklerini tatmak istediklerine dikkat çeken Zehranur Biricik mübadele evi yerine GİRİT KÜLTÜR EVİ adının Mudanya Turizmine fayda sağlayacağını vurguladı.

RÖPORTAJI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

VİDEO RÖPORTAJ TIKLA İZLE

Mustafa AY "Mudanya Yerel Yönetiminde Bir Çaba Göremiyorum"

Video röportajı gerçekleştiren Öner Kıran'ın 2019 seçim hedefleri kitapçığında Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz'ın GİRİT MUTFAĞI AKADEMİSİ projesini gerçekleştirmediğini belirterek konu hakkında düşüncelerini sorduğu Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Girit Mübadil torunu Mustafa Ay ayrıştırıcı değil birleştirici kültürel bir zenginlik olan Girit Kültürünü, Girit mutfağını yaşatmak adına sadece derneklerin değil yerel yönetimlerinde katkı koyması gerektiğini belirterek "Mübadele yıl dönümlerinde sahile inip denize karanfiller bırakmak güzel ama bunun çok ötesinde bilimsel ve kültürel çalışmaların yapılmasına yardımcı olacak bir çabayı görmek istiyoruz Mudanya'da. Böyle bir çaba yok. Burada çok zengin bir kültür var fakat insanlar Mudanya'ya geldiklerinde Girit Mahallesine gittik çok güzel evler var başka? Bir turizm tanıtım ofisimiz yok. Rehberimiz yok. Hiçbir çalışma yok. Bu şekilde yaşatamayız ki bu değerleri. Unutulmaması için mutlaka yerel yönetimler bu tür çalışmalara yardımcı olmalılar, desteklemeliler. Bunun Mudanya turizmi ve ekonomisine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum" dedi.

Hakan GÜLEÇ UNESCO KONU HAKKINDA HASSAS

Dünya mirasının gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir kuruluş olan UNESCO'nun kültürel mirası destekleyen tüm unsurlar, çevresel etmenler hakkında oldukça hassas olduğunu belirterek "Mudanya'ya gelen bir misafir Girit Mutfağını deneyimlemek ister. Yerel restoranlar, lokantalar, kültür önemlidir. Mudanya'ya insanlar geldiklerinde Mudanya'yı farklı kılan, diğer il ve ilçelerden ayrıştıran eğer yemek kültürü ise ki bu zenginliğin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle Girit Mübadilleri sayesinde. Girit Mahallesi bi Mudanya'da var Bir de Bodrum'da var. Bu kültürel zenginliğin gelecek kuşaklara aktarılması özellikle bu tür varlıklarla kültür evleri, müzeler, yerel restoranlarla olabilir. Ben sabah kalktığımda bir Girit Kahvaltısı yemek istiyorsam eğer Mudanya'da bununla ilgili en azında 5 tane restoran, işletme bulabilmeliyim. Yine Girit mutfağının ağırlıklı otlu yemeklerini de bulabileceğim Mudanya'da lokantalar olmalı ki bu kültür var Mudanya'da yaşıyor, yaşamaya devam ediyor. Bu tür işletmelerin yaygınlaşması ve desteklenmesi gelecek kuşaklara kültürel aktarımın sağlanması noktasında önemlidir diye düşünüyorum" dedi.

Araştırmaya  Soyer Kazancı, Mustafa Ay başta olmak üzere çok sayıda Girit Mübadil torununun katkı sağlayacağı öğrenildi.