Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Prysmian Mudanya Fabrikası'nda çalışan emekçiler, sektördeki diğer fabrikalarda grevl hakkını özgürce kullanmak isteyen işçileri desteklemek için harekete geçti. Fabrikanın sendika başkanı Ekrem ŞAŞ tarafından okunan ortak basın açıklamasında, Türkiye genelinde süren grevlerin ve işçilerin mücadelesinin önemine dikkat çekildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Prysmian Mudanya Fabrikası'nda çalışan emekçiler, sektördeki diğer fabrikalarda grevl hakkını özgürce kullanmak isteyen işçileri desteklemek için harekete geçti.

Prysmian Mudanya Fabrikası Sendika Başkanı Ekrem ŞAŞ, metal işçilerinin uzun süredir adil ücret artışı ve daha insanca yaşam koşulları talebiyle grevde olduklarını vurguladı ve “Yoksulluk sınırının altında ücretlerle çalışan, reel ücret kaybına uğrayan üyelerimiz, daha iyi yaşam koşulları için grevdeler. MESS ve işverenler, sürekli olarak gayriciddi ücret artışları ve esnek çalışma gibi hakları geriye götüren teklifler sundular. Bu, metal işçilerinin açlık sınırında yaşamaya devam etmeleri anlamına geliyordu ve bu yüzden anlaşma sağlanamadı” dedi.

7 Ocak 2025 itibarıyla, GE Grid Solutions ve Schneider Elektrik'teki grevler 26. gününe, Arıtaş Kriyojenik'teki grev ise 20. gününe ulaşmışken, Hitachi Enerji'deki grev ise geçtiğimiz ay 4 Aralık'ta başlatılmış ve 20. gününde yapılan anlaşma ile sona ermişti. Ayrıca, Green Transfo işletmesinde de grev, 14. gününü geride bırakmış durumda olduğunu hatırlatan Ekrem ŞAŞ, siyasi iktidar ve sermaye çevrelerinin, milyonlarca işçiye ve emekçiye açlık ve sefaleti dayattığına vurgu yaptı.

Bu grevlerin sadece işçilerin hakları için değil, aynı zamanda ülkenin emek karşıtı ekonomik politikalarına karşı bir duruş olarak da anlam taşıdığı belirtilen açıklamada ŞAŞ, “Bu grevler sadece işverenler ve MESS için değil, aynı zamanda siyasi iktidarın, IMF direktifleriyle şekillenen emek düşmanı ekonomik programlarına karşı da verilen bir mücadeledir” ifadelerini kullandı.

Grev Yasakları ve Kanunsuz Yasağa Tepkiler

Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS üyesi işletmelerdeki grevlerin, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 13 Aralık 2024'te 60 gün süreyle ertelendiğini hatırlatılan açıklamada bu ertelemenin aslında bir grev yasağı olduğu vurgulandı

Ekrem ŞAŞ, "Grev hakkını işçilerin elinden almak, bir daha kullanılamaz hale getirmek amacıyla uygulanan bu yasağa karşı direnmeye devam edeceğiz" diyerek, işçilerin haklarının gasbedilmeye çalışıldığını söyledi.

Açıklamada işveren Sendikası MESS’in işverenlere “grev durumunda bu işi iktidarla çözeriz” şeklinde güvence verdiği belirtildi. "Her seferinde işçilerin grev hakkı yasaklanıyor. Bu, hem hukuksuzdur hem de anayasal bir haktır" diyen ŞAŞ, metal işçilerinin bu mücadeleyi yalnızca emeği için değil, aynı zamanda temel haklarını savunmak için de sürdürdüğüne dikkat çekti.

ekrem sas grev hakki mudanya

Dayanışma ve Direnişin Önemi

Ekrem ŞAŞ, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün burada, Prysmian Mudanya Fabrikası olarak grevdeki tüm arkadaşlarımızla dayanışmamızı sürdüreceğiz. Grevci işçileri yalnız bırakmayacağız. Hep birlikte kazanacağız! Bu mücadele, sadece metal işçilerinin değil, tüm işçi sınıfının mücadelesidir."

Metal işçilerinin mücadelesinin, sadece kendi haklarını savunmakla kalmadığını, aynı zamanda tüm işçi sınıfının geleceği için de kritik bir öneme sahip olduğu ifade edilirken, dayanışma mesajları ve kararlılık vurgulandı.

Sonuçta: Metal İşçileri Kazanacak!

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın mesajı nettir: "Metal işçileri kazanacak, işçi sınıfımız kazanacak! Biz kazanacağız!"