Marmarabirlik'in açıkladığı 2024/2025 işyılı hasat dönemine ait zeytin alım avans fiyatlarının gelen zamlar ve beklentilerin altında olduğunu savunan Ziraat Odaları Başkanları ortak bir açıklama yayınladı. Orhangazi, Mudanya, Gemlik ve İznik Ziraat Odaları Başkanları Marmarabirlik'e açıkladığı avans zeytin alım fiyatlarını revize etme çağrısında bulundu.

Bu yıl yağlık zeytinde rekolte bolluğu yaşandığını belirten Ziraat Odaları Başkanları sofralık zeytinde bir an önce nihai fiyatın açıklanarak fiyatın beklentileri karşılayacak düzeye yükseltilmesi gerektiğini vurguladılar.
Oda Başkanları ;
"Mudanya, Orhangazi, Gemlik ve İznik Ziraat Odaları olarak Marmarabirlik Yönetiminin açıklamış olduğu avans fiyatları değerlendirdik.
Buna göre, 2024 yılı üretim sezonu için artan üretim maliyetleri, işgücü temininde yaşanan zorluklar, rekoltenin yağlık dane ağırlıklı olması, sofralık danenin az olması nedeniyle üreticimiz önemli bir gelir kaybıyla karşı karşıya kalmıştır.
Marmarabirlik sadece ortaklarının zeytinlerini alan,işleyerek pazara sunan değil aynı zamanda ortaklarına üretim girdileri ve kredileri konusunda yardımcı olan bir kurumumuzdur.
Bizler, bu açıklanan fiyatların üreticilerimizin beklentilerini karşılamadığını düşünmekteyiz. Marmarabirlik Yönetiminden açıklanan avans fiyatların tekrar değerlendirilerek beklentileri karşılayacak şekilde revize edilmesini istemekteyiz." dediler.
Ortak açıklamaya imza koyan Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Dinçer DİMRİT, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai SAMAST, İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat ÇAKAR ve Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ercan BARUTÇUOĞLU'nun yaptığı açıklamada şu satırlar yer aldı ;
Marmarabirlik yönetiminin açıklamış olduğu avans fiyat çiftçilerimizin yoğun emekleri karşılığı olan ürün bedelini karşılamaktan uzaktır.
Artan üretim maliyetlerine ve iş gücü temininde yaşanan zorluklar nedeniyle geçen yıla göre çok büyük artışlar olmuştur. Birde bu artışlar karşısında rekoltenin yağlık dane ağırlıklı olması sofralık zeytin üretiminin son derece düşük olmasından dolayı çiftçimizin umut bağladığı sofralık zeytin fiyatının düşük kalması sebebiyle, üreticilerimiz önemli gelir kaybıyla karşı karşıyadır.Marmarabirlik yönetiminden beklentimiz açıklanan avans fiyatın revize edilerek, nihai fiyatların açıklanması ve zaten az olan sofralık zeytin fiyatının beklentileri karşılayacak düzeye getirilmesidir.
Yağlık zeytin üretiminin yüksek seviyede olması nedeniyle, Marmarabirlik yönetimine tavsiyemiz yağlık zeytinde açıklanan fiyatın uygulanabilmesi noktasında zeytinyağı ihracatına yönelerek talebin düşmesini engellemelidir.